Головна » Статті » Жіноче здоров'я |
Мистецтво заварювати чай
![]() Чай - напій, коханий всіма. Його можна пити дорослим і маленьким, хворим і здоровим, він не має протипоказань. Чаїв в останні роки на прилавках магазинів з'явилася велика кількість: червоні, білі, чорні, зелені, трав'яні. Але як же правильно заварити чай, щоб отримати божественний і чарівний напій, а не незрозумілий без смаку бурд? Тут теж є свої секрети.
Найголовніше, як це не дивно, не сам чай, а вода, в якій його заварюють. Адже вода поганої якості може зіпсувати смак навіть найякіснішої заварки. А в чистій рідині, яка не має ніяких додаткових домішок, чайний аромат і вишуканий смак зможе розійтися самими неповторними нотками. Саме тому окріп для заварювання використовуйте тільки чистий і свіжий. Найоптимальніше - дощова вода. Якщо на дачі або в селі у вас буде можливість збирати її, заварюйте чай тільки в такий, не пошкодуєте. Звичайно, у сучасного міського жителя можливості добути дощову воду немає, та й в умовах мегаполісу чи в такій воді буде щось хороше. Тому для чаю беріть звичайну воду, але очищену за допомогою фільтра. Тепер про сам заварювальний процесі. Процес це магічний і таємничий, тому відбуватиметься повинен у спеціально відведеному для цих цілей чайнику. Заварити заварку в чашці ви, звичайно, можете, але всієї гами смаку і аромату при цьому відчути вам не вдасться. Чайники бувають найрізноманітніші: глиняні, чавунні, металеві, керамічні і скляні. У пластмасовому чайнику заварювати чай не варто, оскільки від контакту з гарячою водою цей матеріал починає виділяти в воду шкідливі речовини і сильно впливати на смак і якість напою. Найкращим чайником вважається глиняний, його пориста структура допомагає надовго зберегти тепло і смак заварки. До того ж, глина екологічно чиста. Керамічні і скляні чайники можна назвати нейтральними - ні шкоди, ні користі від них немає. А от з чайниками з металевих сплавів потрібно бути обережними. Чавунний емальований чайник прекрасно зберігає тепло, а от всі інші метали можуть бути просто шкідливі для здоров'я. Отже, чайник готовий, воду ви вибрали, залишилося найголовніше - заварити. Багато людей заварюють чай неправильно: просто заливають заварку окропом, а потім накривають чайник кришкою. А його потрібно спочатку обдати гарячою водою, щоб температура стінок була схожа з температурою майбутнього напою. Після цього в теплий чайник насипають заварку, закривають кришкою і трясуть, щоб температура від чайника передалася листочкам. Трясти довго не слід, достатньо пару раз струснути чайник, як правило, ви вже можете відчути в цей час аромат чайний листочків. Заварюють чай не крутим окропом, а трохи охолола водою, температура не повинна перевищувати вісімдесяти градусів. Кількість заварки розраховується так: одна ложка на кожного гостя і ще одна ложка на сам чайник. Заварюючи крупнолистовий чай пам'ятайте, що листочки сильно збільшуються в обсязі, не сипте їх занадто багато, інакше ризикуєте отримати замість заварки густу кашу. Пити чай потрібно обов'язково тільки гарячим. Якщо чай охолов - він помер, так вважають китайські мудреці. А ще, якщо не хочете захворіти, ніколи не залишайте заварку в чайнику на ніч. Такий чай на наступний день пити вже не можна, навіть якщо він виглядає і пахне цілком приємно. Чайна церемонія - це завжди ціле мистецтво. Ви можете долучитися до цього прекрасного заняття, просто заваривши будинку чашку цього приголомшливого ароматного напою за всіма правилами. Насолоджуйтесь! | |
Переглядів: 500
| Теги: |
Всього коментарів: 0 | |